Sunday, December 28, 2008

titanic yang tak terkaram, kehalusan budi dan kerendahan hati

today i watched titanic at the star movie channel. well, i watched it once dulu, time tu kat kampung i guess, vcd. well basically dulu titanic famous coz it is one of d pioneer movies dat had nude in it in msia.
maklumlah, time tu muda2 lagy kan, comel2 lagy. ngan sifat ingin tahu yang mendalam. innocence yg suci bersih. campur masih kanak2 lagy, takde la salah sgt tgk kan.

namun skrg dah matang, dicampur kehenseman dan kemachoan yang luar biasa, sudah mampu menganalisis ape yang tidak diri ini fahami pada masa dahulu. yes. mari mengungkap cerita titanic ini melalui mata saya.


jack dawson n rose amende tah.
yeay.

so as most of us know, d movie is about titanic, a cruise ship which is said to be unsinkable. n yet, padan muka i'd like to say, titanic now is d only kapal laut yg karam dat i know, n i cn bet for d same in other's minds.

n then within d ship, d story is about people dat lives wif such hierrarchy (dun care bout d spelling) n sangat la mementing kan kelas.
1st class.
2nd class.
or third?

so wat rili touched me is about these classes, which mostly reminds me of kasta di india, n sistem feudal etc. well lets discuss shall we?

so i guess we can screw 2nd class coz they never seemed important in d movie.

lets move to first.
royalty,
wealthy,
n filthy at heart.
dammit.

they have d best of manners, which makes d third class people look like street rats. well, kinda it seems. kalo kita tgk la, memang molek la peradaban mereka. kelas pertama kan, minda pon kelas pertama i guess?

kelembutan bahasa
kehalusan budi
kebusukan hati.

memang zahir dia semua molek, elok belaka. namun kalau diselam maksud perkataan dan perbuatan diorg, memang semerbak la kebusukan hati diorg. pandang hina kat orang. takabbur. riya'. ape lagy. memang makan la tipu daya dunia. sampai kapal nak karam pon leh naik life boat ikut kelas? a boat for 70 was occupied by 20 je? no wonder ramai mati.

then lets move to third class citizens.

dirty.
rowdy.
lucky.
kerendahan hati.

d third class people are portrayed as such, very care free, very sincere, n very lucky to be on such a ship. yes, they do not have d manners n ethics of royalty n busuk hati, but they stand their ground n sangat merendah diri. shown to be true as a poor class people. n pandai tahan tindasan kaum bangsawan.

well, not all bangsawan tu busuk. ade jgk yang ok, cuma majority lah yg busuk hati.

so let us look, how life treats us. its always like dat. yang kaya menindas, yang miskin mati lemas.

then lets see pasal kapal2 kan. so they said, titanic the unsinkable. now titanic the sunken.

well i guess its d way how Allah tunjuk to people yang ingat bagus abes.

nah, amek kau.
karam lah kau bersama kapal yang dibanggakan
(secara kasarnya i think tu messagenye lah)

then today tahun baru hijrah. so i heard a talk on hijrah. then dis syeikh ahmad darwisy said (maksudnya dalam bm):

apa sahaja yang ade perkaitan dengan Allah tidak akan musnah.
apa sahaja yang tiade perkaitan dengan Allah akan musnah.

so he told the acheh tsunami story as below.





ok, d masjids didnt even suffer a scratch from d tsunami. as most of us THOUGHT we know d reason, it is because rumah Allah, so dipelihara. true, i guess.

up until now, only i know another deeper reason.

syeikh ahmad darwisy said, during d reign of Umar Al-khattab, he sent many sahabat across the world to do dakwah, sebarkan Islam. jihad fi sabilillah. yes, true.

then, ada yang sampai ke kepulauan melayu ini.

and here's d best part. refer back to the picture of d masjids.

kisahnya, tapak masjid yang tak musnah tu, sebenarnye, ialah tapak berlabuhnya kapal sahabat2 yang datang untuk menyebarkan Islam, bawah arahan Umar al-Khattab. sebab tu lah masjid itu tak rosak.

let us think again now shall we?

titanic the unsinkable. sangat dibanggakan. Tuhan balas, karam.

now sahabat2 ada kapal jugak. jangankan nak kata kapal sahabat karam,bekas tapak berlabuh kapal sahabat pon tak karam, in a situation in which tempat2 lain habis hancur musnah.

betapa hebat n berkatnya kapal sahabat2, sampai tapak berlabuh pon terpelihara, 1400 tahun.

titanic? hmph. br berlayar 3 hari dh karam.

so i hope dis story would benefit me n evrybody who's reading this.

memang bagus jadi kaya, berbudi bahasa, tapi apa guna kalau hati itu busuk dan takabbur.
mari kita ingat, takabbur itu sifat Allah. Allah sahaja yang layak untuk takabbur, sebab dia memang layak. kalau kita ambil sifat Tuhan ini, so just ready aje lah.

n then miskin. miskin pon actually xde la elok sgt, coz macam mana nak menegakkan agama kalau miskin? cmner nak haji? cmner nak zakat? cmner sedekah? kalau semua Islam miskin susah juga.

so, to make it easy, dunia memang lah dunia, so kita memang kena kejar. tegakkan agama. kejar dunia.
tapi pesan syeikh abu hassan as-syazuli, dunia itu dalam genggaman tangan, bukan genggaman hati. kita menunggang dunia, bukan dunia menunggang kita.

at the same time, kita kena ade sifat tawadhu'.

just like Nabi kita, kaya, bangsawan, tapi 'ala khuluqil azhim, di atas akhlaq yang mulia.
memiliki kehalusan budi dan kerendahan hati.

happy new year 1430 hijrah peeps.
=)

9 comments:

lisa lahhh said...

good post. sgguh menginsafkan.
btw, i pon tgk d movie td.
can't stop humming d lagu.
ahahahhaha

[BiE=sUnShInE!] said...

x bleh blah ayt "kehenseman dan kemachoan driri yang luar biasa" (lbih krang...)

plslah~

dj said...

waah. good post! never tot bout dat.

farhana bee said...

great post.
slm maal hjrh. =)

p/s: stuju ngn nabilah. ;)

jhar said...

hahaha
people never like d truth
coz d truth mmg betul kan

saidina umar kata,
kalo nak ramai musuh, sikit kawan, berkatalah benar

so ble aku kata benar, smua tak puas aty lak
ape lah salah lahir hensem dan macho
=p

pyan said...

jap2 nk tnye sket..

btol ke ni jhar yg tulis???

jhar said...

hahahaha
siot pyan

Lord Hosni de Croquignolet said...

oit...study titanic konon..pigi study okonkwo la! hahahah =D

jhar said...

titanic leh tgk
okonkwo kene baca
xbest lah
haha