Sunday, May 17, 2009

jauh perjalanan, luas pemandangan

last friday (15th may), i had quite a journey across the states of malaysia (padahal seremban kl je).
ini bermula dengan farhana bakri (nama sebenar) mintak teman dia balik naik ktm (ntah kenape, takut kot. dia nak beli burger memalam pon mintak kita teman. oopps terlepas)
ok sambung. so naik la ktm sama2 ngan dia. dia dok dpn tu tdo je. n then hantar msg kutok2 org. padahal kat depan seat je. hish2.

along the way, i saw some spectacular views. i saw a man on a piece of land, bercangkul dan mencangkul. well dat made me think. betapa org bersusah payah untuk mendapatkan rezeki yang halal.
i came across dis words:
barang siapa yang sanggup berdiri dalan kehinaan untuk mendapatkan rezeki yang halal, maka wajib baginya syurga.

wow.

moving on, farhana chow kat serdang. dah la, shuh2. buat semak je.

then i reached kl sentral, after sejam setengah. lamanyeeeeeeee. then i thot:
selalunya kat kl sentral ni leh terjumpa orang2 yang kita kenal.

termakbul plak la doa ni. i saw dis man. he never saw me. not literally.



inilah abang zam :)

as u can see, he's not closing his eyes for saja2. he's blind. well, he's a family fren. quite a story, but i knw him lah. he knows me too.
he's a reflexologist, a guru reflex ppl say, sbb dia dah pangkat mengajar org.
kalo nak rasa reflex kaw2 punya, hulur lah kaki kat abg zam. :)

sambung cerita, i asked him la, abang zam nak gi mana?

saya nak gi cimb, kat satu lorong kiri tu.

then i searched, owh tu lorong kiri tu.

then pimpin lah. n carik2, mana cimb ni.

then abg zam sed, dkt2 dgn maybank, depan lagy.

owh ok2, saya nampak.
then bwk lah gi bank.

then dia buat transaction.
along d way tu byk la jgk borak2.

nampak tak ironinya cerita ini?
sape yang buta, sape yang nampak ni?

abang zam plak yg bg directions kat aku, mcm im d blind one plak. hadoih2.
well one can say dat he's used to being there, true. but the blind, esp abg zam n some like him, have specialties.
they do have some knowldge invisible to the naked eyes.
mcm2 cerita lah penah dgr dr diorg, mostly frm his younger brother, faizul, a blind man too.

n i thot of these too, bagus jgk jd buta. coz along the way, nampak byk melayu yang pelik2. dressing lah, ape lah. kononnye stylo bergaya, sedap dipandang lah. padahal tak cun pon, gemok je. n sorry lah, mulut aku ini agak gatal ble nmpk mcm2. nak je mengutuk. kalo buta dah tak mengutuk la kot? haha. takde la mengharap buta. terpikir je. :)
adoy melayu2.

after dat, i parted wif abg zam at CM, he went to gombak. well, i do hope to see him again. or org2 yg kenal2 n lama dah tak jumpa. :)

owh yea, smlm sabtu kuar gi jj, nak carik barang mega projek. n terjumpa ni.



zac efron doll~!!!!!!!!

haha, lawak seh. mcm pompuan. n look at d price, 90bux~! damn they're making money outta these stuffs. adoi2. who actly buy them ek? darn it.

well, i guess its all for now. haha. open ur eyes, n have a look at the world. d world sgt menarik. :)

7 comments:

farhana bee said...

i asked u kindly not to tell anyone yet u decided to do the opposite.
thanks jhar.

kagum dgn that abg zam :)

[BiE=sUnShInE!] said...

that's so irony...

ps:jhar, aku tau ko nk sbenanye patung tuh kn...hahaha...

Ahmad Safwan bin Idrus said...

haha...nmpak mcm gay la patung zac efron 2.

-miyn- said...

hahaha~

apasal rambut zac efron tu kembang semacam je?

# nk tgk byk org kdg2 x p jauh pun takpa, dlm kms ni pon blambak org yg boley kita tgk ekceli~

jhar said...

farhana - oops.

nabila - *that's so IRONIC, bukan irony. huhu

wawan - ko ske la gay2 ni haha

miyn - tu la, rambut terlalu perempuan la zac tu

n mcm2 org, termasuklah di koop isnin malam. ada miyn. haha

-Shafawati- said...

ayah akak pernah tumpangkan sorang imam buta yang boleh bagi direction ke rumah dia dengan tepat. Pastu, dia boleh tau brapa speed kereta. hebat x? orang buta cuma buta mata tapi hati celik...

jhar said...

orang buta mmg hebat
orang celik2 je slalu x hebat2
:D