Friday, April 3, 2009

kelas pemulihan IQ

macam biasalah, semalam (jumaat 3hb april) squad tak pandai md43 yang muka2 lazimnya ialah SAYA, SAFWAN DAN SYAZWAN dipanggil menghadap raja segala cikgu science KMS.
namun kali ini ada ahli2 baru yang baru mendaftar. tahniah diucapkan kepada DEEDAT DAN AFI. welcome to the club pemulihan IQ.
ada juga ahli yang khianat kelab, namanye ARIFF BIN ARIFFIN. skrg dia dah mendaftar di KELAB ORANG PANDAI, setelah dapat 59 dlm test genetics bio.
(yang dtg kelas pemulihan IQ ni paling tggi dpt 55, DEEDAT.paling rendah mestilah aku, 48)

so, seperti biasalah, ketua jabatan science ini akan panggil kami untuk date bersama dia pada waktu yg ditetapkan beliau.(yang biasanya waktu favourite tdo, selepas solat jumaat) kami semua bersedia bersama test paper, pen (aku lupa bawak, pinjam kat syazwan lah jwbnye) dan MUKA SERTA TELINGA untuk ditembak.
ps- mulut tak brape penting atas sebab2 yg akan diterangkan.

macam selalu, squad tak pandai akan diberi kelas pemulihan IQ, dan terpaksa melalui proses rehab IQ, menelaah jawapan2 kami yang kebanyakkannya 1/4 atau paling kencang pon 6/10 je bagi soalan subjektif. yeah.
bayangkan cikgu tadika mengajar adik2 berumur 3-4 taun ABC namun adik2 masih tak reti sebut. atau sebab takut dibaham cikgu kerana jawapan kelakar tak masuk topik.
atau bayangkan kanak2 SWATAMU KMS mengajar kanak2 spastik rumah sinar harapan benda2 mengarut dan kanak2 main tembak je nak jawab ape, dan bdk2 swatamu hanya mampu menahan kekelakaran jawapan.

inilah situasi kelas pemulihan IQ bimbingan cikgu rohana.
adoi.

kadang2 sempot perut nak ketawa pon ada mengingatkan kadar IQ kami yg amat rendah, diadun gaya bahasa yang langsung tak pernah cikgu BI ajar mahupon sperti yang tertera dalam syllabus outline bio.
contohnya, jawapan saya berkaitan crossing over of chromosomes. saya mengatakan crossing over berlaku antara different homologous chromosomes, padahal antara homologous chromosomes yg sama.
ataupon SAFWAN yang tak reti2 apa itu gene linkage.
ataupon DEEDAT DAN AFI yang ada masalah dengan menulis idea2 meskipon idea bagai gunung dalam kepala.
atau SYAZWAN yang.... erk... ape ek masalah dia. abaikan lah.

disebalik smua ini, cikgu masih tak tengking kitorg.
pemulihan IQ dijalankan dengan baik di LT3.
boleh la jugak.
barulah saya menyedari bahawa cikgu mempunyai daya tahan dan kesabaran yang amat tinggi, meskipon kami amat sengal dari segi IQ.
(belum kira jawapan2 dan alasan2 spastik bagi menjawab soalan mengapa kami tak perform)

dan kami masih hidup selepas kelas pemulihan IQ ini.
yeah.
ko tgk la arip, ahli kelas pemulihan IQ akan kejar ko nnt.
print siap2 5 borang untuk KELAB ORANG PANDAI.

5 comments:

[BiE=sUnShInE!] said...

good luck jhar!!!

dun give up!!!

-miyn- said...

ahahaha, aku terasa seperti dh ada kelayakan utk join kelab tu.

naseb baek cekgu itu bukan cekgu kelas aku.

takpe2. nnt join kelab arif pulak..

farhana bee said...

make it 6 forms utk masuk kelab org pandai tu
kte nk jgk!

Ahmad Safwan bin Idrus said...

haha jhar...aku bkn x paham.
tp sajer bt x paham.
malas aku nk amek kesah.
hakhahahak.lolxxxx.

jhar said...

hahahaha
ade satu bulan lagy kot nak berusaha b4 exams
ngan keje lagy
adoi
cmne nak masuk kelab pandai eh
siot je
requirements tggi lah