Sunday, March 8, 2009

chocolate cake, the hands that bake, wonders they make

suddenly i thot of talking on cakes. yummy. such a nice thing for birthdays kan?

such a nice cake ryte? seems tasty.


ni cake ke apam? macam muffin pon ada.

ok, so d other day d culinary club tried baking a cake. yeah. macam2 recipe ada dlm laptop, so last2 we tried chocolate cake. tikah n mia bought d ingredients n etc.

alryte. so we tried baking. d girls campur sana campur sini. laki pulak mengacau abes mixture tu, tikah kata kena sepekat mungkin, so kitorg mengacau lebih pantas dr mixer. menggunakan garpu. walaweh penat jd mixer. kerja keras 4 org mengacau.

then still x pekat, so tambah lagy tepung. wow. kacau lagy.

then dah ok, masuk oven. in d meanwhile, me n HE cleared all the utensils yang sangat bercoklat. tak elok membazir. so coklat2 tu smua abes dibersihkan..ke dalam perut. yummy. hahahahaha. alhamdulillah.

back to d cake. so lepas cake dah abes masak, cake tu semacam je plak rupanye. tinggi macam gunung. tengok2, macam giant muffin pon ada. (untuk menguatkan daya imaginasi, lihat gambar kedua untuk dapatkan gambaran)
bila di korek dan dimakan, sedap. tapi macam apam pon ada. texture wise la. haha.
adoih.

nak buat cake, ingatkan macam secret recipe la. (rujuk gambar pertama untuk gambaran) tengok2 rupa macam muffin, rasa macam apam. adoih. cake muffin apam. yeah.

ape la ceritanye ni ek. hmmmm. ikut recipe dah ikut dah. telur, coklat, tepung, pengacau yang serba canggih, pe lagy. coklat van houten lagy tu. icing best2 jugak. oven pon mantap.

apsal tak jadi macam secret recipe ek?? :(

then let's think for a moment shall we.

macam mana bahan smua dah sama, oven sama, pembuat pon bagus, but cake kuar lain2 plak?

can dis be an analogical answer to d claims that orang buat, yang mengatakan Nabi Muhammad juga manusia biasa sama macam kita?

kalau kita percaya pada superman, spiderman, serta rakan2 dari marvel dan DC comics,
mengapa kita tidak boleh berfikiran demikian untuk Nabi Muhammad?

memang Nabi berjasad manusia, namun Nabi ni manusia yang sangat istimewa, terlalu istimewa, paling istimewa. jadi kita tak boleh berfikiran bahawa Nabi Muhammad sama je macam mana2 Muhammad yang hidup skrg. kepala hotak anda la kalau anda claim sedemikian.

kita analogi kan Nabi Muhammad sebagai cake secret recipe, dan kita ni cake muffin apam tu. sama ke? mana sedap? mana mahal? mana ternama?
walhal bahan2 asas tu smua sama je, telur tepung coklat n etc.

itu sebab yang chef yang buat cake Nabi tu Allah, manakala cake muffin ni, noob yang buat. mmg la tak sedap. memang la beza langit dan bumi.

so, on this Maulidur Rasul, i dedicate this article and post for the most celebrated, the birthday man, Nabi Muhammad sallallahu alaihi wassalam.
i hope to make you happy with this virtual cake for you, though it may not suit you, for u deserve even better.
:)

6 comments:

-miyn- said...

apam sedap whattt...

ni apasal masak x bg orang sikit ni? nk kena jhar nih..

jhar said...

owh x dpt ke miyn?
sorry lah, nnt kita buat lg ye
huhu

-Shafawati- said...

eh, jap! nape kacau mixture guna garfu? korang tak de mixer ke? kitorang IB Bakery senior ada mixer. dah lama simpan. lupa lak nak bagi kat junior. nnt mintak la.. sedih sgt tgk kek tu..

jhar said...

owh yea, kitorg takde mixer. mencari2 jugak.

nak mixer tu bleh?? :)
jenuh mengacau pakai garfu. huhu

-Shafawati- said...

nanti akak bagi kat budak culinary...

jhar said...

alryte.
mia ada, tikah pon bleh. bg je kat diorg.

yeah lepas ni leh buat cake cm secret recipe.
huhu
thanx~ XD