Friday, February 26, 2010

pendakwa-pendakwi, baiklah mati.

we KMS student just had a KUPASan hati (pemantapan akidah n sahsiah).
n to put the story short, i would like to focus onto my thoughts and feelings from the kursus.
i like ust fakhurrazi very much because he teaches what akidah n islam is, so takde la seleweng sgt dr topik.

ceramah satu, brother lim.

well, i dun have much problem with him, until d part he said boleh bagi christian guna perkataan ALLAH untuk bible.

ini merupakan satu kecelaruan yang dia sendiri brought forward. i do not want to say anything about himself, watever lah. malas nak layan. dah biasa sangat dengan muallaf yang jadi pendakwah ni. satu pesen je semua.

my motive of going up in front to the mic is never, never for fame or apa2 lah dunia ni nak offer. i came up because i was told on the matter already, and i knew that was not the truth. bukan perkara haq. dan haq mesti dimenangkan.

berjuang lah orang kata. at least kot2 kalah pon, syahid. kalau menang, alhamdulillah, Tuhan tolong.

yang saya agak peliknya ialah keadaan umat Islam zaman sekarang. ramai yang mengatakan mereka sayang Allah, sayang Nabi, dan seterusnya.
namun, tahukan mereka apakah hakikat kasih dan sayang?

kasih dan sayang merupakan cinta kita yang mendalam kepada seseorang. bagaikan bercinta dengan seseorang (perempuan ataupun lelaki), tidaklah kita akan diam, malah kita akan marah apabila orang menghina, merendah-rendahkan darjat kekasih kita.
pantang orang cerca kekasih kita, silap2 hari kita tumbuk je orang tu. kena hentam balik, belakang cerita. janji kita dah tumbuk orang tu sebab kurang ajar, mencerca orang kita sayangi.

namun, umat zaman sekarang ni, mudah2 je biar orang hinakan ALLAH, sedar tak sedar. Senang2 je kita biar orang kata ALLAH lemah, macam manusia, perlukan rehat, bodoh tak tau hakikat makhluk yang DIA cipta sampai boleh kecewa dengan ciptaanNYA,

DAN KITA BOLEH BERDIAM DIRI tanpa hati kita BERDENYUT DENGAN DEGUPAN MARAH?

i dont know which one is more critical. umat jahil, atau pun umat tak sayang Tuhan. apa2 pon, saya lihat terlalu banyak orang yang mendakwa saja pada masa kini.

cakap boleh la, kata SAYANG ALLAH lebih dari segala2nya.
kalau tidak ada perasaan marah apabila orang menghina merendahkan orang yang kita sayang, maka sedarlah, bahawa sebenarnya kita tidak menyayangi orang itu pada hakikatnya.

and we thought we're mukminiin?

2 comments:

orang kampong said...

nama ayah nabi, abdullah,,wujudnya perkataan Allah..kata sheikh yusof al-qardawi tentang isu ini..

islam datang selepas nabi mendapat wahyu pertama..

sebelum datangnya islam, mereka menyembah berhala, islam datang bukan untuk mengehadkan penggunaan nama Allah hanya kepada orang Islam, tetapi Islam datang untuk mengenalkan kepada mereka siapa Allah itu yang sebenarnya, konsep ketuhanan (tauhid) yang sebenar, Allah itu Tuhan yang Esa, yang wujud tanpa bertempat etc..

jikalau Allah bukan tuhan orang Kristian, adakah kita perlu mengiyakan atau meraikan konsep Trinity?

eja said...

nice post.
mungkin sbb mereka banyak sgt tuhan a.k.a trinity, God pun x dapat nk di translate jd Tuhan. terpaksa pinjam perkataan Allah yang muslim sedia maklum merupakan Tuhan seluruh alam. So this issue started from the confusion of the Christianity itself. They should reflect on themselves, not to blame us for not letting them to use the word Allah.