Saturday, February 14, 2009

burger daging double special


booyah~! burger ramli~!

well, yesterday i had dis baby for dinner. wohoooooo, burger daging double special. malay style. huhu. keseronokan maksima.

double daging. double gemok.
disalut telor kuning yang halus lagy protein.
disirami dan dibanjiri sos bbq serta tomato.
top it off wif vege. yeah.

sangat seronok memakan burger. hidup burger ramly. matilah mcd. haha.

anyways, its been a while since i visited dat stall, near my dad's ofis. i was very touched to see them do business. lets discuss shall we?

nowadays, the global economy meltdown is blundering n devastating everybody. millions have lost jobs. people suffer from them.

but i guess, those who r true n sincere in finding a decent job does get the protection of d alwealthy?

dulu, dis gerai sgt lah kecik. gerai burger, mcm biasalah. just simple2 burger n etc.
workers pon 2org je.
then they grew.

untuk mencari rezki yang halal la.

n they kept goin. dulu xde air, skrg ada satu lagy gerai air. macam2 aa, teh tarik, milo, cm mamak gak aa. soya bean pon ada.

then dah ada seats. tables. to dine in. dulu take away je. makin ramai jugak kat gerai tu. dah ada tshirt sama lagy.

i was really touched when one came to take my order, n he spoke kelantanese. heh. in the middle of kl ada lak ckp kelantan.

it rili shows how far people wud go to get a proper income, walaupon kecik.

then i discovered skrg diorg dah letak tv n siap ada astro tu. huhu.

i remembered shaq, my basketball coach, n also an oldboy of alam shah said,
dat walaupon ko business burger je skalipon, aku bangga dengan ko. sbb ape yang ko buat tu halal. n ko berusaha.

he is absolutely ryte.
who says u cannot business burger je?
start from scratch. then we grow. everybody grows.

ingat nike tu start2 dah ada boutique ke? diorg start niaga dalam bonet keter je la.

ingat apple n microsoft trus ada worldwide corp ke? diorg start build barang diorg dr motel n garage umah je.

ingat Nabi trus kaya ke? Baginda mengembala kambing dulu la. jadi salesman saidatina Khadijah dulu la.
(tapi ini tidak bermakna saya nak kata darjat Nabi mula dari kehinaan. saya nak kata Nabi melalui kesukaran hidup dulu, br senang.)

one thing i'd like to share is what Nabi holds tight.

He said :
as-siqqatu kanzi
translated as :
kepercayaan ialah perbendaharaanku.

maksud? kita sebagai Muslim, harus ada kepercayaan yang amat kuat, percaya kepada siapa? ALLAH.
kerana Nabi kata:
kanzul mukminiina rabbuh.
translated as:
perbendaharaan orang mukmin ialah Tuhannya.

so, in dis global meltdown, n economy slump, should we worry?
should we be down n sad? should we lose hope?

no, sebab apabila kita percaya, ada siqqah, terhadap ALLAH, kenapa kita perlu risau?
apabila Tuhan bank kita, apa nak risau? pergi mati la amerika nak bankrup or ape, sebab Tuhan bank kita.
selagi Tuhan bank kita, risau apa. rezeki di dalam genggaman ALLAH, bukan genggaman amerika or israel.

meh kita tgk balik kat situasi gerai burger tu. dalam2 org kene buang kerja skrg, diorg hidup je. siap berkembang lagy.

yang penting, ikhlas, usaha, n percaya. insyaAllah.

ps/ gerai burger kat setiawangsa, sebelah kedai parts kereta, sederet dengan cimb bank, jss, fotozzoom n etc.
meh dtg.
:)

3 comments:

pyan said...

weh bro, aku pun ske gak g beli kat situ..
stim seyh makan burger die, nk makan sayang gle..haha..
btw, smlm pun aku g gak makan burger kt sane, sanggup tu jalan from my house semate2 nk beli burger!!!
haha...

jhar said...

masyuk baba dow
dia punya sos mcm banjir tsunami
walawehhhhhh

Zahan @Namo37 said...

kwn punya cerita pasal berger buat sy terliur nak meleleh air lio imagine dpt makan.McD nak pupus dah,hidup berger Ramly!

#dulu duduk kat setiawangsa,best wooo!Ok slamat deh.